آیا انواع قهوه را می شناسید؟ با طرز تهیه انواع قهوه آشنایی دارید؟ اگر نه، این مقاله را تا آخر بخوانید.
انتخاب قهوه برای تازهکارها کمی سخت و گیجکننده است. ازاینرو در ادامه راهنمای کاملی برای انواع قهوه تهیهکردهایم که امیدواریم به تمام سؤالات شما پاسخ بدهد. پیشتر برای انتخاب قهوه فقط باید به این فکر میکردید قهوه را با شیر میل کنید یا با شکر یا هر دو یا فقط قهوه سیاه و ساده بنوشید، اما این روزها انواع مختلفی از روش تهیه قهوه وجود دارد و همین ممکن است باعث سردرگمی شما در کافیشاپها، مهمانیها و… شود.
به طور کلی انواع نوشیدنی های قهوه بر حسب روش تهیه را می توان به دسته های زیر تقسیم کرد :
- قهوه ترک
- قهوه فرانسه
- اسپرسو
- قهوه فوری
- قهوه دمی
در ادامه روش تهیه هر کدام از قهوه ها را آموزش می دهیم.
قهوه ترک
مواد لازم
- قهوه جوش مخصوص (جِذوه)
- پودر قهوه (با آسیاب ریز)
- آب
- شکر (در صورت تمایل)
برای تهیه قهوه ترک باید ابتدا قهوه مناسب این کار را تهیه کنیم. این قهوه به صورت کاملا پودری است. همچنین به قهوه جوش مخصوص این روش که به آن جذوه می گویند و به مقدار لازم آب نیاز داریم.
البته اگر تمایل داشته باشید میتوانید به آن شکر هم اضافه کنید. قهوه ترک در فنجان های مخصوص سرو می شود که کمی کوچکتر از فنجان های معمولی است. اما شما به ازای هر فنجانی که در منزل دارید از یک قاشق غذاخوری قهوه استفاده کنید. تصویر جذوه را در شکل زیر می بینید.

ابتدا آب سرد را درون جذوه می ریزیم. سپس آن را روی حرارت ملایم شعله قرار می دهیم و قهوه را به آرامی به آن اضافه می کنیم و آرام آن را هم می زنیم تا در آب حل شود. اگر آن را خیلی سریع هم بزنید ممکن است قهوه گلوله گلوله شود.
اگر تمایل به اضافه کردن شکر داشتید شکر را هم اضافه کنید و حدود 2 الی 3 دقیقه اجازه بدهید تا حرارت شکر را حل کند. از این جای کار به بعد تنها موضوع مهم برای داشتن یک قهوه ترک عالی زمان برداشتن آن از روی اجاق است.
بعد از چند دقیقه روی حرارت بودن کف نسبتا غلیظی روی قهوه تشکیل خواهد شد.
بعد از آن حباب های ریزی بر روی کف شروع به تشکیل شدن خواهد کرد که این موضوع نشان از جوشیدن قهوه دارد.
به محض آنکه اولین حباب ها را روی کف مشاهده کردید باید جذوه را از روی شعله بردارید زیرا جوشیدن زیاد قهوه ترک طعم اصیل آنرا از آن میگیرد. حال کف تشکیل شده روی قهوه را با قاشق در فنجان خود ریخته و سپس قهوه را به آرامی در فنجان بریزید.
قهوه ترک شما آماده است.
قهوه ترک شاید به زمان کمتری برای تهیه نیاز داشته باشد اما تجربه بیشتری را نسبت به بقیه روش ها می طلبد. قهوه دوست های قدیمی معمولا از طرفداران پروپا قرص قهوه ترک هستند و آن را با هیچ قهوه ای عوض نمی کنند. قهوه ترک از قهوه فرانسه غلیظ تر و از قهوه اسپرسو رقیق تر است و لایه ای از کف نسبتا غلیظ شناسنامه آن است.
قبل از نوشیدن قهوه ترک، معمولاً یک قلپ آب می خورند. این کار برای آن است که قبل از خوردن قهوه، مزه دهان را از بین ببرد تا نهایت لذت را از طعم قهوه ببرید.
از آنجا که در این نوع از قهوه، مقداری از آن در استکان ته نشین می شود، بنابراین فال قهوه را با فقط قهوه ترک می گیرند.
قهوه فرانسه
برای تهیه قهوه فرانسه معمولا از دو ابزار استفاده می شود. فرنچ پرس (French press) و قهوه ساز.
ابتدا روش تهیه قهوه با فرنچ پرس را توضیح می دهیم. (فرنچ یعنی فرانسوی و پِرِس یعنی فشار. قهوه فرانسه که با تحت فشار درست می شود)
تهیه قهوه فرانسه با فرنچ پرس
برای تهیه قهوه فرانسه با فرنچ پرس، به این چیزها نیاز دارید:
- دستگاه فرنچ پرس
- دانه یا پودر قهوه مناسب
- آب
قبل از هر چیز، به یک دستگاه فرنچ پرس نیاز دارید. تصویر آن را در زیر مشاهده می کنید.

این دستگاه از یک بدنه اصلی، یک درپوش و یک اهرم پرس تشکیل شده است.
قهوه
برای تهیه قهوه با فرنچ پرس ابتدا باید قهوه مخصوص فرنچ پرس را تهیه کنیم. درجه آسیاب این قهوه نسبتا درشت است و دارای برشتگی نسبتا ملایمی است.

آب
در این روش در حالت متداول به ازای هر قاشق غذاخوری قهوه، به نصف فنجان آب نیاز است. این مقدار را می توان به صورت دلخواه تغییر داد.
برای شروع کار آب را تا مرز نقطه جوش گرم می کنیم و دقیقا قبل از آنکه بجوشد آن را از شعله برمی داریم.
درپوش و اهرم دستگاه را برداشته و قهوه را داخل آن می ریزیم. سپس مقدار کمی آب را به صورت دورانی طوری که همه قهوه خیس بخورد و کف کند در دستگاه می ریزیم. بعد 30 ثانیه آن را به صورت ملایم هم می زنیم.
پس از گذشت 30 ثانیه بقیه آب را به آرامی و به صورت دورانی در دستگاه می ریزیم، درپوش و اهرم را سرجای خود قرار می دهیم (اهرم را به سمت پایین فشار نمی دهیم) و به مدت 4 دقیقه صبر می کنیم.
سپس اهرم را به آرامی به سمت پایین هل می دهیم. در آخر قهوه را به آرامی در لیوان ریخته و نوش جان کنید.
تهیه قهوه فرانسه با قهوه ساز
کار با قهوه ساز بسیار آسان تر از آن چیزی است که تصور می کنید. تصویر این دستگاه را در زیر مشاهده می کنید.

همانطور که می بینید این دستگاه از یک قوری، یک محفظه قهوه که در بالای قوری قرار دارد و یک محفظه آب که در کنار محفظه قهوه است تشکیل شده است. دقت کنید که برای تهیه قهوه فرانسه باید از قهوه ساز فیلتردار استفاده کنید. برای تهیه قهوه فرانسه با این دستگاه کافی است قهوه را در محفظه قهوه و آب را هم در محفظه آب بریزید.
یادآوری می کنم که قهوه باید مناسب فرنچ پرس آسیاب شده باشد. ضمناً به ازای هر قاشق غذاخوری قهوه، نیز نصف فنجان آب کافی است.
پس از گذشت چند دقیقه، دستگاه به صورت خودکار قهوه را در قوری ریخته و به شما تحویل دهد.
قهوه فرانسه در مقایسه با بقیه انواع قهوه از همه رقیق تر است و به همین دلیل می توانید از ظرف بزرگتری برای نوشیدن استفاده کنید.
این روش تهیه قهوه نسبت به سایر روش ها آسان تر است و در کشورهای اروپایی معمولا برای داشتن یک روز پر انرژی در وعده صبحانه میل می کنند.
قهوه اسپرسو
یکی از محبوب ترین نوع قهوه در این روزها، اسپرسو است. روشی که در کمترین زمان ممکن با فشار بالای آب تهیه می شود.

مهم ترین دلیل محبوبیت اسپرسو این است که اسپرسو بیشترین طعم ممکن را از دانه قهوه می گیرد و به عبارتی غلیظ ترین نوع قهوه است. از همین رو کسانی که دوست دارند طعم واقعی و عمیق قهوه را تجربه کنند از طرفداران اسپرسو هستند. همچنین نوشیدنی های زیادی با پایه اسپرسو وجود دارد که در ادامه راجع به آنها صحبت خواهیم کرد.
تهیه اسپرسو در منزل شاید خیلی کار متداولی نباشد و کمتر کسی اینکار را انجام بدهد اما در این مقاله جهت آشنایی شما به صورت مختصر به شرح دو روش تهیه اسپرسو می پردازیم. این دو روش عبارتند از تهیه اسپرسو با موکاپات و تهیه اسپرسو با دستگاه اسپرسو ساز.
تهیه اسپرسو با موکاپات
موکاپات وسیله ای است که با عبور بخار آب از دانه های قهوه عصاره آن را گرفته و به شما قهوه اسپرسو تحویل می دهد. شکل آن را در تصویر زیر مشاهده می کنید.

موکاپات از سه قسمت تشکیل شده است. قسمت پایینی که مخزن آب دستگاه است. قسمت میانی که محفظه قهوه است و قسمت بالایی که قهوه خروجی در آن تشکیل می شود.
به موکاپات، اسپرسوساز روگازی هم گفته می شود
برای تهیه یک شات اسپرسو ما به 7 الی 8 گرم قهوه نیاز داریم. این قهوه باید به گونه ای آسیاب شده باشد که وقتی آن را لمس می کنید دقیقا مانند نمک باشد. البته قهوه مخصوص اسپرسو را می توانید از مغازه های مربوط خریداری کنید.
شات: مقدار قهوه ای که در یک فنجان کوچک مخصوص اسپرسو ریخته و میل می شود.
برای شروع کار ابتدا باید محفظه آب دستگاه را پر کنیم.
نکته ای که در اینجا باید ذکر شود این است که در زیر محفظه قهوه یک استوانه وجود دارد.
در هنگام ریختن آب باید توجه کنید که این استوانه نباید داخل آب برود یعنی دقیقا تا زیر استوانه آب بریزید. سپس محفظه قهوه را روی ظرف آب جایگذاری کرده و قهوه را در آن بریزید. و با دست سطح قهوه داخل محفظه را صاف کنید.
پس از آن قسمت بالایی دستگاه را روی محفظه قهوه سفت کرده و آن را روی حرارت ملایم قرار دهید. وقتی سرپوش قسمت بالایی دستگاه را بردارید یک ستون در وسط آن مشاهده می کنید که بعد از آماده شدن، اسپرسو با صدایی سوت مانند از آن ستون خارج می شود.
بعد از اینکه همه آب داخل دستگاه از قهوه عبور کرد و دیگر اسپرسویی از ستون خارج نشد دستگاه را از روی شعله بردارید.
سپس اسپرسو خارج شده را در فنجان ریخته و نوش جان کنید.
تهیه اسپرسو با دستگاه اسپرسو ساز
تهیه اسپرسو با دستگاه کاری است که معمولا در کافه ها انجام می شود. اما در صورتی که بخواهید اسپرسو را با سرعت بیشتری تهیه کنید می توانید یک دستگاه اسپرسوساز برقی (یا ماشین اسپرسو) بخرید.
دستگاه های اسپرسو ساز ظاهری شبیه به شکل زیر دارند.

قیمت یک اسپرسوساز بسته به مدل آن، از یک میلیون و دویست هزار تومان به بالاست.
این دستگاه ها به طور ساده از یک سبد قهوه و یک مخزن آب تشکیل شده اند. تنها کاری که برای تهیه قهوه اسپرسو با این دستگاه ها باید انجام دهید این است که قهوه (7 الی 8 گرم برای یک شات اسپرسو) را در سبد قهوه دستگاه ریخته و آن را فشرده کنید.
یعنی با فشار آوردن و ضربه زدن به قهوه آن را به حداکثر فشردگی برسانید. حدود چهار پنجم از سبد قهوه باید از قهوه فشرده شده تشکیل شده باشد.
سپس مخزن آب دستگاه را تا حداکثر ظرفیت از آب ترجیحا تصفیه شده نزدیک به نقطه جوش (آب جوش نباشد) پر کنید. حال تنها کاری که باید انجام دهید آن است که فنجان خود را در زیر خروجی دستگاه گذاشته، دکمه استارت دستگاه را فشار دهید و تا آماده شدن اسپرسو صبر کنید.
از روشهای تهیه خود اسپرسو که بگذریم می رسیم به نوشیدنی های متنوعی که بر پایه اسپرسو هستند. قطعا نام آن ها در منوی کافه ها، بارها دیده اید.
قهوه های دمی
قهوه های دمی را می توان جدید ترین روش برای تهیه قهوه نامید. این روش عبارتست از دم کردن قطره ای قهوه با استفاده از فیلتر.
در این روش آب جوش به تدریج از میان قهوه ای که آسیاب شده عبور میکند و در نهایت به نوشیدنی قهوه تبدیل می شود.
قهوه فوری
همان طور که از اسمش پیداست ساده ترین روش تهیه قهوه است. برای تهیه قهوه فوری کافی است یک بسته قهوه فوری تهیه کنید. چون حتی دستورالعمل آن هم پشت بسته اش در سه یا چهار خط توضیح داده شده.
در ایران قهوه فوری را معمولا با نام نسکافه می شناسند اما نسکافه نام قهوه فوری است که توسط شرکت نستله تولید می شود و نمی توان آنرا با قهوه فوری برابر دانست چرا که برند های زیادی اقدام به تولید این نوع قهوه کرده اند.
این قهوه ها معمولا با شکر و پودر شیر ترکیب می شوند و برای همین بسیاری از آنها را با نام سه در یک (3 in 1) می شناسیم. برای تهیه آنها هم کافیست آن را داخل لیوان ریخته و به آن آب جوش اضافه کنیم و هم بزنیم.
نکته ای که در مورد قهوه های فوری وجود دارد آن است که به هیچ وجه نمی توان طعم آنرا با بقیه انواع قهوه مقایسه کرد. در واقع طعم قهوه فوری طعمی کاملا جدا از بقیه انواع قهوه هاست به طوری که بسیاری از قهوه دوست ها حتی نمی توانند طعم آنرا تحمل کنند و اصلا نام قهوه را روی آن نمی گذارند. اما با این وجود عوام مردم از این نوع قهوه به عنوان قهوه یاد می کنند و از آن استفاده می کنند.
